Skip Ribbon Commands Skip to main content
​​
The Opus
Your primary source for Marantz news and more.
​​​

4 Lépés a Lenyűgöző Lemezjátszó Hang eléréséhez

4 Lépés a Lenyűgöző Lemezjátszó Hang eléréséhez

Ha vágya a fantasztikus lemezjátszóhang elérése, akkor ezzel nincs egyedül: A bakelit felvételek jelenléte még mindig erős. A Nielsen egyik jelentése szerint a 2016-os években a zenei rajongók 13 millió új példányt vásároltak meg a kiadványokból, ami 11 év eladási növekedést jelenti.

Függetlenül attól, hogy a legújabb dallamokat a másodlagos piacon elérhető lemezeken szerzi meg, vagy a pincében kincseket felfedezve szeretné biztosítani, hogy a gyűjteménye hangja melegen és amennyire csak lehet, jól hangozzon. Az otthoni audio rendszer néhány beállításával maximalizálhatja a hatást minden alkalommal, amikor a tűt ráteszi a lemezre.

1. Átrendezheti a beállításokat

Mivel a lemezjátszók a lemezjátszótű rezgéseinek feldolgozásával dolgoznak, amikor a tű a mélyedésben halad, a készülék fizikai elhelyezése nagy hatással lehet a hang minőségére. Ellenőrizze, hogy a forgótányér nem olyan bútoron van-e elhelyezve, amely remeghet. Az ilyen jelenség enyhe teljesítménycsökkenéstől lesújtó visszajelzési kockázatokat jelenthet.

Ha van egy állítható lábbal rendelkező forgótányérja, akkor azt használja és úgy állítsa be, hogy a forgótányér olyan vízszintes legyen, amilyen csak lehet. Azonban a hangszórók maguk is vibrációt keltenek, amikor sugározzák az Ön kedvenc darabjaidat. Tehát a hangszórókat külön bútorokra kell tenni, hogy ne zavarják a lejátszást.

2. Ellenőrizze a patront és a lemezjátszókart

A gramofon patronnak létfontosságú feladata van abban, hogy a keletkezett rezgéseket elektromos impulzusokká alakítsa, így a helyes beállítás és a rendszeres karbantartás létfontosságú. A felvételek torzulását és a lemezek felesleges kopását elkerülheti a patron megfelelő hangolása és a megfelelő erő elérését biztosító, hangkaron található ellensúly beállításával. A lemezjátszók és patrongyártók ajánlásokat adnak ezekre a beállításokra, de előfordulhat, hogy finomhangolásra van szükség az ideális beállítás elérése céljából.

Miközben a régi lemezjátszó utánozhatatlan bájjal és sok esetben kivételes felépítéssel rendelkezik, egy régi patron megkarcolhatja kedvenc lemezeit. Ha a lemezjátszótű elhasználódott, valószínűleg recsegést, zajt és kimaradásokat fog hallani olyan lemezek lejátszása során, amelyekkel korábban nem voltak ilyen problémák.

3. Gondoljunk egy új lemezjátszó előerősítőre

A lemezjátszó előerősítő csatlakozik az AV vevőhöz, vagy erősítőhöz, és felelős a hangerő sztenderd szintre történő emeléséért. Sok lemezjátszót már előerősítővel szereltek fel, de előfordulhat, hogy egy külső előerősítőt, Marantz NR1609, beépített prémium gramofon szabályzóval szeretne megvásárolni. A kiváló minőségű áramkörökkel rendelkező előerősítő biztosítja a megfelelő hangminőséget azért, hogy Ön teljes mértékben élvezhesse a felvétel finomságait.

4. Optimalizálja a lemezlejátszó hangját egy új vevőkészülékkel

Az AV-receiver az otthoni hang- és házimozi rendszer szíve, és kulcsfontosságú abban, hogy a legtöbbet hozza ki a lemezlejátszóból. Bár a kisebb erősítők zajt és sziszegést okozhatnak a lejátszáskor, de a megfelelő erősítő olyan erőteljes, semleges lejátszást fog biztosítani, amely teljes mértékben kihasználja a hang beállításait. Ráadásul könnyedén válthat a bakelit-válogatás élvezetéről a digitális zenei gyűjtemény felfedezésére, vagy visszatérhet a film nézéséhez.

Annak érdekében, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a legértékesebb felvételek minden egyes pillanatából, nézze meg a következő Marantz linkeket: erősítőket és a hi-fi komponenseket. A kivételes felszerelés okozza a különbséget a dallamhallgatás, az újbóli meghallgatása és a hangok gazdag hangzása között.