Skip Ribbon Commands Skip to main content
​​
The Opus
Your primary source for Marantz news and more.
​​​

A digitális-analóg átalakító hogyan befolyásolja az audio rendszer teljesítményét?

A digitális-analóg átalakító hogyan befolyásolja az audio rendszer teljesítményét?

A digitális zenei formátumok mindenütt jelen vannak - még a legmegbízhatóbb bakelit rajongó is elismerheti, hogy nagy az igény arra, hogy az egész zenei gűjteményt a kezében tartsa, vagy a hálózaton tárolja.

A kiváló minőségű digitális-analóg átalakító (DAC) nélkül azonban a zenerajongók jelentős hangminőség-csökkenést észlelnek kedvenc zeneszámaik, albumaik és művészeik hallgatása során. És ha komolyan veszi a zenét, az eredeti minőség fenntartása iránti igény nem vitatható.

A DAC technológia működése
A legegyszerűbben a DAC hardver digitális adatokat alakít át hallhatóvá és élvezhetővé. Ha megszakítja a digitális fájlokat és a zenei streameket az alapelemekben, akkor egy csomó bináris kódot kap. Egy DAC átalakítja ezeket az adatokat egy analóg jellé, amelyet ezután egy erősítőn keresztül továbbítanak és végül a hallgató fejhallgatóján, vagy hangszórókon keresztül továbbítják.

A bakelit lemezeken kívül a mai napig hallgatott zeneszámok alapján ez a folyamat a hang létrehozására támaszkodik: streaming szolgáltatások, digitális zenefájlok, CD-k stb. Nem minden DAC berendezés egyenlően felkészített – vagy arra szánt. Az okostelefonjának DAC-ja nem tudja az adatfolyamokat ugyanolyan hűséggel és minőséggel konvertálni, mint például egy high-end összetevő. Senki sem várja el, hogy a telefon 100 százalékos pontossággal és Hi-Res hangminőséggel rendelkezzen. Ha a legjobb hangminőséget a különböző digitális hangformátumok közül szeretné megkapni, szüksége lesz egy DAC-ra, amely a lehető legjobb hanghűséget biztosítja.

Válassza ki a megfelelő DAC megoldást audio rendszeréhez
Van néhány dolog, amelyet szem előtt kell tartani a DAC lehetőségeinek vizsgálatakor: Először is, támogatja-e az adatfájlok széles skáláját? Ha a bit folyam-átalakítás időzítése nem teljesen pontos, akkor jittert tapasztal, ami rossz hangminőséget jelent. Másodszor, milyen minőségű mérnöki munka került elvégzésre a készülék kialakítása során? A rossz áramkörök nem kívánatos zajokat generálhatnak, amelyek rnthatják a hallgatási élményt.

Különálló, külső DAC egységek állnak rendelkezésre, amelyek zeneszámként, hangszóróként, vagy fejhallgatóként is szolgálhatnak, de kiváló minőségű, beépített DAC technológiával rendelkező hangberendezés kiválasztását is megteheti.

A Marantz ND8006 például Hi-Res konverzióval rendelkezik, és kompatibilis számos audio formátummal, többek között a FLAC, WAV és ALAC formátumokkal. A kiváló minőségű konstrukciónak fejlett zajszigetelő képessége van annak érdekében, hogy a digitális zaj ne befolyásolja negatívan a hangminőséget. A készülékhez egy dedikált fejhallgató erősítőblokk is tartozik, így a zene szerelmesei teljesen belemerülhetnek kedvenc albumuk hallgatásába.

A legjobb eszköz a legjobb audio rendszerhez. Keresse a Marantz AV vevőket, a vezeték nélküli zenei rendszerek és a Hi-Fi komponensek teljes skáláját, hogy megalapozott, jó döntést hozzon.