Skip Ribbon Commands Skip to main content
​​
The Opus
Your primary source for Marantz news and more.
​​​

Akusztika Tanulmányok a világ legnagyobb zenei helyszíneiről

Akusztika Tanulmányok a világ legnagyobb zenei helyszíneiről

Az ideális otthoni audio rendszer tervezése egyenlő részben tudomány és művészet. Inkább a technikai specifikációkkal kapcsolatos tényezők érdemelnek nagyobb figyelmet, mint az esztétika, például a hangszóró elhelyezése. Hacsak nem tervezi teljes egészében felújítani a nappali szobáját, a helyes elhelyezés jobban befolyásolja az akusztikát és a hangleadást.

Ezt szem előtt tartva megvizsgálták a világ leghíresebb zenei helyszíneit, és azok akusztikai működését. Sokat tanulhatunk ebből arról, hogy mit (és mit nem) biztosítanak az új Marantz HiFi hangeszközök.

A Sydney-i Operaház
A Sydney-i Operaház építészeti csoda és az ausztrál kultúra büszkesége. De a helyszín akusztikájával kapcsolatos vélemények a Koncertteremről, rendkívül változatosak. Sokan, akik kritizálják a Hall-t, magas hangzást és hatalmas nagyságrendet említenek a hangzavar elősegítőjeként. Az Operaház vezetése 2016-ban kezdte meg az egész épület felújítását, és 2019-2021-re tervezik a terem nagy átalakításait. Ezek közé tartozik a színpad méretének csökkentése, a régi akusztikus reflektorok cseréje és a falak megváltoztatása.

Audiofilként a legfontosabb dolog az, hogy a magas mennyezetek (mint például a padlástérben lévő apartmanok) problémás természetes akusztikát okoznak, amelyet a hangszóró elhelyezésével kell megoldani, például a sztereó hangszórók 60 fokos szögű elforgatásával. Ideálisabb esetben választhat egy téglalap alakú szobát álmennyezettel és akkor a hangzás sokkal jobb lesz.

Mozart öröksége: Musikverein
Wolfgang Amadeus Mozart 1791-ben halt meg, kicsit több, mint 20 évvel a bécsi Musikverein megnyitása előtt. De ezen a helyszínen az öröksége tartós. A Musikverein nagyterme széles körben a világ egyik legjobb akusztikai környezetének tekinthető. Az akusztika szakértője, Leo Beranek felmérte a zeneszerzők, zenészek, karmesterek és egyéb szakértők véleményét azzal kapcsolatosan, hogy melyek a legjobb koncerttermek. E felmérés szerint a Musikverein a legjobb koncertteremnek számít a világon - ezt követi a bostoni Symphony Hall és a Buenos Aires Színház.

A Sterling Csarnok hangzásának kulcsa a "csarnok" kialakítása: téglalap alakú, lapos vagy enyhén ferde padlóval, magas zenekarral és színpadi magassággal, amely látható a hátsó sorban lévő zenekari ülőhelyek sorából is. Számos hangvisszaverő felület is kialakításra került, amelyekről az emelkedő hangok az első sorból az erkélyre ugranak. Bár nem mindig lehetséges a hangvisszaverőket elhelyezni a házakban, inkább helyezzen hangszórókat egy méterrel, vagy távolabb a faltól, azért hogy a hangokat ne hagyja „felszívódni” olyan anyagokon, mint például a gipszkarton.

A Royal Albert Hall jellemzői
A londoni Royal Albert Hall egy érdekes eset: A Guardian-ban író híres szakértő, Julian Lloyd Webber megjegyezte, hogy a zeneszerzők nem szeretik a nagyméretű helyszíni akusztikát, ám a közönség többet lát, ezért elégedettek ezekkel. Webber ezt a hangzást egyértelművé teszi, még a kezdő hallgatók is könnyen meghatározzák ezt annak ellenére, hogy állítólagos tervezési kérdések vannak a Hallban. Mint ilyen, a közel 150 éves fennállása óta jellegzetes és változatos előadásoknak örvend, a Royal Choral Societytől a Bob Dylanig és a Nine Inch Nails-ig. Itt az a megállapítás, hogy ez minden szabály alól kivételt képez.

Az otthoni hangminőség vonatkozásában a Marantz ND8006 teljes zenei megoldást és világszínvonalú hangzást biztosít a koncerttermekhez hasonlóan a hallgatási környezetben.